Enerji sektöründeki özelleştirme ile birlikte elektriğin dağıtım ve satış işlemleri farklı şirketler tarafından gerçekleştirilmektedir. Elektrik perakende satış şirketleri olarak da nitelendirilen elektrik tedarik şirketleri perakende elektrik satış lisansına sahiptirler ve görevleri, elektriğin son tüketiciye varana kadar ulaşımını sağlamaktır. Elektrik kullanıcıları istedikleri elektrik tedarik şirketi ile çalışabilirler. Elektrik tedarik şirketlerinin temel görev ve fonksiyonları aşağıdaki gibidir:

Abonelik sürecini başlatma, süreci sonlandırma, tarife değişimi vb. işlemleri gerçekleştirmek. Sahip olunan EPDK perakende elektrik satış lisansı ile elektrik abonelerine satış yapmak. Elektrik satışına ilişkin tüketici faturası düzenlemek.

Genel elektrik tedarik şirketleri son kaynak tedarikçisidirler. Bu yüzden herhangi bir sebepten tedarikçiniz ile iletişiminizin kesilmesi durumunda veya kaynak limiti geçmeniz durumunda size elektrik vermekle yükümlüdürler.

Elektrik Tedarik Şirketi Seçmenin Avantajları Nelerdir?

Elektrik tedarik şirketleri dağıtım şirketlerinden gelen elektrik için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun sunduğu ulusal elektrik fiyatları üzerinden indirim yapabilirler. Elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları bu indirimden faydalanmak isteyen serbest tüketiciler kendi elektrik tedarik şirketlerini seçerek elektrik faturasından tasarruf edebilirler.

Serbest Tüketici Nedir?

Yıl içerisinde belli bir limitin üzerinde elektrik enerjisi tüketen kullanıcılara serbest tüketici denir. Serbest Tüketici Limiti her yıl Enerji Piyasası Düzenleme kurumu (EPDK) tarafından belirlenir. 2020 yılı için EPDK tarafından belirlenen Serbest Tüketici Limiti 1.400 kWh’dir. Serbest tüketici olup olmadığınızı öğrenmek için faturanızdan tüketim miktarına bakabilir veya elektrik faturanızın üzerinden “Serbest Tüketici” ibaresi bulunup bulunmadığına bakabilirsiniz.

Serbest tüketici olduğunuzda elektriği ikili anlaşmalar ile istediğiniz tedarikçiden daha uygun fiyatlara alabilirsiniz. Tedarikçi değişimi yaptığınızda elektrik kesintisi veya sayaç okumalarında aksamalar ile karşılaşmazsınız. Tedarik şirketinizle gerçekleştirdiğiniz ikili anlaşmaları yazılı şekilde yüz yüze, telefon veya internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ve yine yüz yüze, telefon veya internet aracılığı ile 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeden, cayma bedeli ödemeden elektrik tedarikçiniz ile gerçekleştirdiğiniz ikili anlaşmadan cayabilirsiniz.